Vad gör egentligen en byggkonsult?

Du har säkert hört ordet byggkonsult, men vad gör den här typen av yrkesperson? En byggkonsult har en viktig roll när det gäller byggnation, framför allt nybyggen. Det är en omfattande roll som kräver kunskap inom flera områden.

Här får du en närmare presentation av vad en byggkonsult jobbar med. Du får dessutom ta del av tips på studier för att jobba med det här.

Byggkonsultens arbetsroll

Den som arbetar som byggkonsult kan vara en representant för byggherren eller anlitas direkt av privatpersoner som ska renovera, bygga om eller bygga nytt. Vidare får beställaren professionell hjälp med att planera projektet, både i sin helhet och de olika delar hantverkare ska utföra. En banbrytande byggkonsult ser även till att vara ett ekonomiskt ombud för beställaren, från planering till slutlig leverans av ett färdigt bygge.

Att jobba som konsult inom ett byggprojekt innebär alltså att du är en del av förstudien inför ett projekt, men du jobbar även med alla detaljer i upphandlingen. Dessutom är du involverad i genomförandet samt genomgången av ett färdigställt projekt.

Gedigen erfarenhet och kompetens

För att arbeta som byggkonsult behöver du många års erfarenhet inom byggnation och projektering. Det här är en person som har stor kompetens inom flera områden och då med inriktning bygg. Du bör exempelvis vara skicklig på juridiska frågor som berör byggbranschen, men du ska även kunna hantera tekniska bitar.

Om du vill arbeta som byggkonsult behöver du någon form av byggteknisk utbildning. Du kan exempelvis studera yrkesförberedande program inom bygg och anläggning. Eller gå ett byggingenjörsprogram på antingen universitet eller högskola. Vill du hellre välja dina egna kurser är det viktigt att ekonomi och juridik kommer med. Det är nämligen två områden som präglar konsultens arbetsvardag.

I slutändan är det dock erfarenheten som har störst betydelse för hur pass bra du gör ditt jobb. Därför är tipset att samla på dig varierad erfarenhet eftersom en skicklig byggkonsult lär sig av varje nytt projekt. En efterfrågad konsult är utbildad inom bygg och teknik, men har dessutom många projekt med i bagaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *