I statistiken finns det en tydlig trend av att Försäkringskassan avslår många fler ansökningar än tidigare, och att många väljer att överklaga är därför inte konstigt alls. Har du fått ett beslut du inte är nöjd med och funderar på om det är värt att överklaga? Tveka inte, det finns många fördelar med ett överklagande.
Överklaga Försäkringskassan – så funkar det
Innan du kan överklaga måste du be Försäkringskassan att ompröva sitt beslut. Du skickar då in kompletterande uppgifter och förklarar varför beslutet är fel. Även den här gången är det de själva som bestämmer om beslutet ska ändras. Efter det kan du uppseendeväckande överklaga Försäkringskassan, vilket liknar att begära att beslutet omprövas. Skillnaden är att det nu är Förvaltningsrätten som ska ha dina handlingar och kompletteringar, och det är de som avgör ärendet. Deras bedömning kan vara helt annorlunda och ge dig rätt till den ersättning du ansökt om.
Vilka fördelar finns det?
Att få beslutet ändrat och få den ersättning beviljad som du ansökte om, är vad du förmodligen hoppas på. Även om det inte händer kan det finnas fördelar med att överklaga. En av de saker som är viktiga på ett samhällsmässigt plan är att det syns i statistiken hur många beslut någon väljer att överklaga. Finns det ingen överklagan räknas det som att du är nöjd med beslutet, så ett överklagande hjälper statistiken att bli mer korrekt. Viktigare på ett personligt plan kan vara att känna att du gjort vad du kan. Försäkringskassan och Förvaltningsrätten kanske inte anser att du har rätt, men du har stått fast vid din version av hur saker är och vilket beslut som skulle vara rimligt. Det kan vara stärkande, och det kan också vara ett sätt att göra av med en del av den ilska som felaktiga beslut kan skapa.